Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви в петък вечерта, че предстоящата среща в рамките на инициативата "Отворени Балкани" в Тирана ще донесе много добри и важни резултати, много ползи за всички граждани, цитира думите му кореспондентът на Македонската информационна агенция (МИА) от Белград.

"Вярваме, че се доближаваме до това, което значително ще улесни движението не само на граждани, които биха искали да пътуват, но и на бизнесмени и потока от стоки, услуги и капитали. "Ще свържем нашите народи, които ще имат много по-близки отношения, отколкото в миналото“, каза Вучич в интервю за Pink TV.

В този контекст той припомни, че днес Сърбия е призната от македонците като нация и държава, която е най-близка до Северна Македония и гражданите на двете държави трябва да градят тези добросъседски отношения.

"Ние признаваме техния език, тяхната нация. Желаем всичко най-хубаво на македонците, албанците, сърбите и всички граждани на Северна Македония. Ние сме единствените, които нямаме проблем с тях,“ добави Вучич.

Той отбеляза, че е получил видео от албанския премиер Еди Рама на селянин от Северна Албания, който обяснява ползите от пазара на "Отворени Балкани“.

Селянинът казва, че за него значи много, ако може да отиде със стоката си до Белград.

"Знаете ли какво бихме могли да изнасяме, много повече и това, което бихме изнасяли, би се променило, защото вместо суровини можем да изнасяме много повече полуфабрикати и крайни продукти и това са по-високи цени“, обясни Вучич.

Той припомни, че по този начин, след векове на войни, скандинавските страни са се свързали, което им е донесло само добро.

Превод и редакция: Юлиян Марков