Сръбският президент Александър Вучич е съобщил, че ще пътува до Брюксел, където ще разговаря с върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел, но не и с министър-председателя на Косово Албин Курти, защото "няма нищо за обсъждане с него". Това е заявил пред RTS Вучич, цитира Тanjug.

"Той проповядва за Енвер Ходжа, Адем Демачи, Маркс, за вътрешни политически въпроси в централна Сърбия... Ще отида в Брюксел, за да говоря с Борел за час, два до десет, нямам нищо общо с Курти“, е подчертал Вучич.

"Сега искаме да изградим по-сериозни и отговорни отношения, но някои хора трябва да разбират нашите политически възгледи и да искат да ни изслушат. Колкото до европейците - днес ще чуя Борел, нямам нищо лошо да кажа за този човек и аз няма да дивиденти, като казваме най-лошото за него или за Лайчак, или за някой друг, ние ще ги изслушаме, освен че не разбирам смисъла да отида в Брюксел".

Александър Вучич е заявил, че ще внесе на срещата в Брюксел доклад за арестуваните сърби в Косово, както и че те са в трудна ситуация.

Както обясни президентът, офицерът за връзка с Косово е посетил арестуваните сърби.

Александър Вучич е подчертал, че целта на премиера Албин Курти е да прогони сърбите от цялата територия на Косово.

"Това е единствената им цел. Говорим за енверист, най-близкия, патологичен последовател на Адем Демачи. Курти е негов говорител и най-близкият му сътрудник“.

"Не вярвам, че Западът ще накаже Курти, защото винаги ще има достатъчно малки страни, на които голяма страна ще каже да бъдат против. Това са детски игри, които вече не могат да обегнат на никого".

"Провеждането на Експо 2027 в Сърбия е изключително голяма победа"

е заявил Вучич. "Изключително важното е, че Сърбия успя да спечели 81 от 154 гласа в кандидатурата за Експо 2027 и да спечели".

"Успяхме да спечелим фантастична Малага, благодаря и на Педро Санчес за поздравленията и на Блинкен, победихме американския Минесота, тайландския Пукет, Аржентина и ни чака огромна работа. Сега Белград ще стане най-голямата строителна платформа в Европа“, е заявил президентът на Сърбия.

"Подобен форум носи огромна реклам"а, е посочил Вучич и е добавил, че "се очаква сериозен икономически интерес".