Президентът на Сърбия Александър Вучич посети манастира Прохор Пчински, където на 2 август 1944 година, датата на избухване на Илинденско-Преображенското въстание, е проведено първото заседание на "Антифашисткото събрание за народно освобождение на Македония или АСНОМ. Той бе придружен от македонския си колега Стево Пендаровски и произнесе реч, в която явно отново закачи българската позиция спрямо Скопие:

"Много се зарадвах тази сутрин, когато видях тук хора от Македония, които говорят на македонски език. Ние, сърбите, както знаете, обичаме македонците и обичаме македонския език и не мислим, че го няма или не знам какво. Напротив, ние разбираме много добре македонския език, а знам, че и вие разбирате и говорите сръбски език. Нямам проблем да кажа, че ние сме не само приятели, но и че като народи имаме братски отношения и във всеки случай вярвам, че тези отношения ще продължат да се развиват“, заяви Вучич след среща с Пендаровски.

"Северна Македония и Сърбия имат отлично сътрудничество, култивират изключително добри приятелски отношения и между тях няма открити въпроси. Стокообменът ни е 1,5 милиарда евро годишно и вярвам, че ще продължи да расте. Работим заедно, за да улесним живота и да подобрим стандарта на живот на гражданите на двете страни. Сега обсъждаме сливане чрез нашите железници, което ще ни направи още по-близо един до друг и още по-свързани“, отбеляза още сръбският лидер.

Той благодари на епископ Пахомий за гостоприемството, но също така, както посочи, на патриарх Порфирий "за историческите решения, взети от СПЦ в полза на нашите два народа, сръбския и македонския“.

"Вече нямаме отворени въпроси. Ние сърбите обичаме македонците, обичаме Северна Македония. Ние не искаме нищо и нямаме нужда от нищо, освен да си сътрудничим още повече и по-добре. Нямаме тези дребни пречки "кой на кого какво е казал преди, показал му е или не“, заяви Вучич, изпращайки поздравление по повод Илинден на македонски език.

Президентът Пендаровски благодари на Вучич, че Сърбия от миналата година отново е позволила честването на Илинден в Прохор Пчински от миналата година.

"От миналата година Вучич даде възможност на страната отново да празнува държавния празник там, където е установен. Когато президентът на Република Сърбия ви посрещне на територията на друга държава, за акт, който е от най-голямо значение за вас и вашата страна, само благодарение на президента Вучич. Това трябва да е една добра традиция, която няма да бъде прекъсвана по политически, църковни или други причини. Надявам се догодина пак да се срещнем на същото място, за да отдадем уважение към най-големите ни национални величия“, посочи Пендаровски.

Той и Вучич, както съобщи сръбският президент, ще продължат за Враня след Прохор Пчински, където на работен обяд ще обсъдят "по-нататъшни стъпки".

В състава на водената от президента Пендаровски държавно-църковна делегация на тържеството в манастира "Св. Прохор Пчински“ бяха заместник-председателят на Събранието Горан Мисовски, министърът на вътрешните работи Оливер Спасовски, министърът на културата Бисера Костадиновска Стойчевска, викарният епископ Хераклейски Климент и представители от Съюза на бойците от НОБ.