Президентът на Сърбия Александър Вучич разкри, че на среща в Брюксел с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг е поискал Алиансът да поеме контрола и да осигури достоен живот на сърбите в Косово, пише белградската "Политика“.

 "Имахме срещи със (специалния пратеник за диалога на ЕС Мирослав) Лайчак и, разбира се, важна с Йенс Столтенберг. Предадох всички наши опасения на Столтенберг. Загриженост за положението на сърбите поради произволните арести и преследването на сръбското население поради желанието да се изгонят сърбите не само от северно Косово, но и от цялото Косово и Метохия. Помолих НАТО и КФОР да изпълняват ролята си в съответствие с Резолюция 1244 и Устава на ООН“, заяви Вучич пред репортери след срещата със Столтенберг.

Той добави, че Белград е предоставил писмено всички доказателства на генералния секретар на НАТО за всичко, което е извършено срещу сръбския народ, след като премиерът на Косово Албин Курти дойде на власт.

"За преследването на сърбите, за нападенията срещу сърби, линейките... Колко сърби бяха незаконно арестувани и видеозаписи показаха, че арестуваните, обвинени и задържани сърби не са виновни. Можете да го видите във видеоклиповете. Поискахме НАТО да поеме контрола и да осигури достоен живот за хората в Косово и Метохия. Наш дълг е да го поискаме от тези, които са отговорни за това съгласно Резолюция 1244“, отбеляза още президентът на западната ни съседка.