Сръбският президент Александър Вучич в телефонен разговор с Владимир Путин му благодари за поздравленията по случай 80-ата годишнина от освобождението на Белград през Втората световна война и споразумението за доставка на допълнителни количества газ, предава РИА Новости.

Той отбеляза, че не е общувал с руския лидер почти 2,5 години. Този разговор се бил добър, открит, дълъг и съдържателен, добави Вучич.

"Разбира се, говорихме за това, което беше поводът: 80-ата годишнина от освобождението на Белград, аз благодарих на президента Путин с поздравления и изтъкнах непоклатимия свободолюбив дух на сръбския народ и благодарността на сръбския народ - благодарността на Сърбия и нашия народ към частите на Червената армия, които заедно със сръбските сили участваха в освобождаването на главния ни град“, заяви президентът във видеообръщение в социалните мрежи.

По думите му с Путин са обменени мнения по всички важни двустранни въпроси, включително икономически.

"Благодарих специално на президента Путин за факта, че той чрез Алексей Милер (ръководител на "Газпром“) гарантира, че Русия ще осигури достатъчно количество газ за Република Сърбия тази зима в размер на шест милиона кубически метра плюс два милиона плюс три милиона. Това е схема, която помните от предишни години, която е от изключително значение за нас, на много изгодни цени“, подчерта Вучич.

Президентът на Сърбия уточни, че по отношение на задълженията от предходния период "и двамата са изразили надежда, че ще бъде намерено компромисно решение". Страните обсъдиха и други икономически въпроси и сътрудничество по важни политически въпроси. Вучич добави, че ще говори по-подробно за това в понеделник по Радио и телевизия на Сърбия (РТС).

"Но какво мога да кажа: изразих надежда, както и преди 2,5 години, че Сърбия няма да наложи санкции срещу Русия, точно както показах изключителна благодарност за подкрепата на Русия за нашите усилия в ООН по въпроса за различни резолюции и особено - за постоянна подкрепа за териториалната цялост на Република Сърбия“, отбеляза Вучич и подчерта, че "това няма да се промени“.

Според него този телефонен разговор ще допринесе за по-нататъшното развитие на сръбско-руските отношения и че ще може не само да се помага, но и да се развива доверието между страните и народите.