Всички украински командири, ръководили отбраната на "Азовстал“ в Мариупол, се завръщат в Украйна от Турция, където бяха изпратени през септември след освобождаването им от руски плен, предава РБК-Украйна.

"Връщаме се у дома от Турция и прибираме нашите герои“, написа държавният глава на Украйна Володимир Зеленски в Telegram канала си.

Мариупол попадна в епицентъра на военните действия в Украйна още в първите дни от началото на войната. Градът буквално бе сринат с артилерийски и въздушни удари. На 2 март миналата година бе обкръжен от руските сили, а отбраната му бе организирана от бойци от полка "Азов“, както и от морски пехотинци, граничари, полицаи и войници от други части. Постепенно руснаците стесниха обръча и още в средата на април украинските части се озовават в металургичния завод "Азовстал“, превръщайки го в крепост.

Боевете при "Азовстал“ продължиха повече от месец. Поддържайки отбраната, командирите се обърнаха към международните партньори на Украйна, по-специално към Турция, с молба да им помогнат в организирането на изтегляне.

В средата на май украинските бойци получиха заповед да напуснат металургичния завод.  Военните и цивилните, които бяха в бункерите на "Азовстал“, излизаха на групи в продължение на 5 дни.

След като напуснаха "Азовстал“, командирите и бойците бяха транспортирани в Еленовка като пленници. Някои от тях бяха освободени по време на обмените, други остават в плен.

На 22 септември 2022 г. стана известно, че Украйна е върнала от руски плен 215 войници, от които 108 бойци от "Азов“.

Също така, в рамките на споразумения с Турция, бяха освободени от плен още членове на полка. Но споразумението предполага, че украинските командири ще бъдат под закрилата на Турция до края на войната, за да се избегне връщането им в зоната на военните действия в Украйна.