След началото на Курската операция на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) все повече американци са започнали да вярват, че в момента страната печели войната с Русия. Това показват резултати от проучване на YouGov, цитирани от Voice of America (VOA).

Според резултатите от изследването 22% от американците смятат, че сега Украйна печели конфикта, 16% - че Русия печели, а според 34% от анкетираните нито една от страните няма превес в бойните действия. Останалите 28% не са сигурни в отговора.

Припомня се, че през юни само 11% от американците вярваха, че Украйна печели, а 22% изразиха мнение, че Русия е в такава позиция.

Последното проучване е проведено след изявлението на президента на Украйна Володимир Зеленски за установяването на контрол от ВСУ в голяма част от Курска област.

Според резултатите 23% от анкетираните смятат, че Украйна ще спечели, и също толкова - че Русия ще спечели. Тази "несигурност“ за изхода от войната съществува на фона на силните американски симпатии към украинците: 63% от анкетираните казват, че симпатизират повече на Украйна и само 3% - на Русия. 23% не симпатизират на нито една от страните, а 11% не са сигурни какво да отговорят.

Една четвърт от анкетираните смятат, че САЩ трябва да увеличат военната помощ за Украйна, 27% са за запазване на сегашното ниво на военна помощ, а 28% смятат, че Вашингтон трябва да намали помощта.

Анкетата е проведена на 17-20 август 2024 година сред 1565 възрастни американци. Допустимата грешка за цялата извадка е приблизително 3%.