Джим Риш, водещ член на комисията по външни отношения на Сената на САЩ, заяви пред CNN, че все още няма споразумение за продажбата на изтребители F-16 на Турция.

Според сенатор Риш "засега споразумението за F-16 няма писмена форма“.

"Всичко това ще остане неясно, докато всяка страна не каже: "Ето какво ще направим и ето какво ще направим. Все още не сме се разбрали, но ще се съгласим“, отбеляза той.

В същото време Грегъри Мийкс, ключов член на комисията по външни работи на Камарата на представителите на САЩ, отбеляза, че отказът на Турция от възражения срещу присъединяването на Швеция към НАТО е "значителна стъпка напред в разрешаването на проблемите“, които той и " много членове на Конгреса свързват с одобрението на значителни оръжейни пакети за Турция".

"Наред с осигуряването на влизането на Швеция в НАТО без допълнително забавяне, призовах Турция да спре да нарушава гръцкия суверенитет – както във въздуха, така и по море – и да започне диалог за деескалация на напрежението“, подчерта той.

Освен това конгресменът изрази надежда, че Турция ще изпълни "задълженията си“ за пълно прилагане на санкциите срещу субекти, които предоставят на Руската федерация чувствително военно оборудване, както и "да спре прането на руски пари и да спре да нанася удари по сирийските кюрдски съюзници“ на Съединените щати.

Продажбата на оръжие от Съединените щати се одобрява от Конгреса и след като администрацията официално уведоми Конгреса за намерението си да продаде оръжията, законодателите имат 30 дни да блокират сделката, като приемат обща резолюция за неодобрение.

Преди това гръцкият премиер Кириакос Мицотакис, след среща с турския президент Реджеп Тайип Ердоган в кулоарите на срещата на върха на НАТО, двете страни обявиха готовност да възобновят отношенията си.