Руснаците отвориха част от трасето, което ще свърже Ростов на Дон с превзетия град Мариупол, съобщава изданието "Страна.ua“.

В експлоатация е пуснат 10-километров участък от пътя от границата с Ростовска област до Новоазовск. Все още се работи по разширяване на пътното платно в четири ленти.

Руснаците планират да построят магистрала, която ще свързва Ростов на Дон с Мариупол, а след това и със Симферопол. Това е част от сухопътния маршрут до Крим.

Украинският кмет на Мариупол Вадим Бойченко поясни, че руснаците активно изграждат военна логистика около града и използват пристанището, железопътната линия и магистралите, за да установят комуникация с Крим, заобикаляйки Керченския мост.

"Окупаторите активно изграждат военна логистика около завладения град. Те използват всички възможности – пристанище, железопътна линия, всички с една цел – да заобиколят Кримския мост за осигуряване на доставки за окупационната армия. В същото време окупираните територии се включват в единна логистична мрежа с Русия под пропагандното послание за "обединение“, допълни Бойченко.