Бившият председател на Камарата на представителите Нанси Пелоси във вторник разкри, че новоназначеният временен председател, представителят на Републиканската партия Патрик Макхенри от Северна Каролина, й е наредил да освободи офиса си в сградата на Капитолия, предава CNN.

Тя поддържа редовния си офис в офис сградата Cannon House.

Изпратен имейл от офиса на Макхенри до офиса на Пелоси малко след 18 часа във вторник вечерта, видян от CNN, се казва: "Ще преназнача h-132 за употреба за офиса на председателя. Моля, освободете мястото утре“.

Пелоси заяви в изявление, че не е във Вашингтон, окръг Колумбия, за да премести незабавно вещите си.

"С всички важни решения, които новото републиканско ръководство трябва да вземе и които всички ние очакваме с нетърпение, едно от първите действия, предприети от новия временен председател Pro Tempore, беше да ми нареди незабавно да освободя офиса си в Капитолия“,заяви демократът. "За съжаление, тъй като съм в Калифорния, за да скърбя за загубата и да отдам почит на моята скъпа приятелка Даян Файнщайн, не мога да си взема вещите в момента“.

Файнщайн, чиито три десетилетия в Сената я направиха най-дълго служилата жена сенатор на САЩ в историята, почина миналата седмица на 90-годишна възраст след месеци на влошено здраве.

Пелоси добави в изявлението си, че "изгонването е рязко отклонение от традицията“, като каза: "Като председател дадох на бившия председател Хастерт значително по-голям пакет от офиси за толкова дълго, колкото той желаеше.“

"Офис пространството няма значение за мен, но изглежда е важно за тях“, каза тя. "Сега, след като новото републиканско ръководство е уредило този важен въпрос, да се надяваме, че ще започнат да работят върху това, което е наистина важно за американския народ“.