Според бившия ръководител на Мюнхенската конференция по сигурността Волфганг Ишингер войната в Украйна ще продължи вероятно още дълго. "Ако сме реалисти, не трябва да се надяваме, че тази война действително може да бъде прекратена през следващите седмици на лятото или есента на 2023 година“, цитира германският вестник Die Zeit думите на бившия дипломат и експерт по сигурността.

"Сериозни преговори ще са възможни само когато и двете страни - както в Москва, така и в Киев - разберат, че по-нататъшното използване на военни средства вече няма да доведе до нищо“, обясни Ишингер.

Той обаче не вижда признаци на подобно разбиране в руското правителство: "Напротив: мисля, че трябва да се страхуваме, че хората в Москва може би си мислят: "Можем да търпим това доста по-дълго както от Украйна, така и от Запада“.

По думите му Русия може би очаква и резултатите от президентските избори в САЩ през ноември 2024 година. "Ако бъде избран президент, различен от сегашния, това може да означава много решителен обрат за по-нататъшния ход на войната и вероятно по-положителен за Русия“, заключи Ишингер.