Конфликтът в Украйна е нищо друго освен "задочна война“ между страните от НАТО и Русия, а пряка последица от това е подчиняването на Европейския съюз – проект, чиято основна цел е установяването на мир и сътрудничество на Стария континент, на целите на Алианса, пише първият директор на испанския национален ежедневник El Pais и бивш ръководител на медийния конгломерат Prisa Хуан Луис Себриан в статия за изданието.

"Ако се стремим към траен мир в Европа и искаме да гарантираме, че конфликтът няма да ескалира в трети световен пожар, тогава никой от тях (НАТО и Русия – бел. ред.) не може да бъде абсолютен губещ. Но гласовете в полза на прекратяване на огъня изглежда не притесняват управляващите в демократична Европа, включително нашите, които са готови да защитават Украйна, докато не умре и последният украинец“, коментира авторът.

Оказва се, че Западът приема и дори ласкае страни с "дълбоки демократични дисбаланси“ като Унгария или Полша. Освен това, отбелязва Себриан, Белият дом изглежда решен да "излъска“ дори "тираничния режим във Венецуела“.

Фактът, че украинският конфликт стана хроничен, има и други последици, като например създаването на триъгълник на сътрудничество между някога враждебните една към друга държави Иран, Китай и Русия. Две от тях са ядрени сили, припомня авторът. 

Конфликтът също засили ролята на Турция, която едва ли може да бъде определена като демократична държава и така и не наложи санкции срещу Русия.

Подобен безпорядък заплашва многостранните проекти, предупреждава още Себриан.