Ограничаването на износа от Китай на някои метали, широко използвани в полупроводниците, електрическите превозни средства и високотехнологичните индустрии, ескалира търговската война със Съединените щати и потенциално може да причини повече смущения в глобалните вериги за доставки, пише Reuters.

Министерството на търговията на Китай обяви в понеделник, че ще контролира износа на осем галиеви продукта и шест германиеви продукта от 1 август, за да защити националната сигурност, ход, който анализаторите видяха като отговор на ескалиращите усилия на Съединените щати да ограничат технологичния напредък на Китай.

"Китай удари американските търговски ограничения там, където боли“, казва Питър Аркел, председател на Глобалната минна асоциация на Китай.

Според анализаторите на Jeffries, времето на мярката повдига въпроси относно това, че тя вероятно е насочена към посещението тази седмица в Пекин на министъра на финансите на САЩ Джанет Йелън и дали Вашингтон ще отмени пътуването.

Някои в индустрията се страхуват, че Китай може да допълни това с нови ограничения върху износа на редки земни елементи, след ограничаване на доставките преди 12 години в спор с Япония. Редкоземните елементи са група метали, използвани в електромобили и военно оборудване, а Китай е най-големият производител в света.

"Галият и германият са само няколко от второстепенните метали, които са толкова важни за гамата от технологични продукти и Китай е доминиращият производител на повечето от тези метали. Фантазия е да се предполага, че друга страна може да замени Китай в краткосрочен план дори в средносрочен план", посочва още Аркел.

Китай произвежда по-голямата част от галий и германий в света. През 2022 г. най-големите вносители на галиеви продукти от Китай са били Япония, Германия и Нидерландия, съобщи новинарският уебсайт Caixin, позовавайки се на митнически данни. Най-големите вносители на германиеви продукти са Япония, Франция, Германия и САЩ, се казва в съобщението.

Ходът на Китай идва в момент, когато Вашингтон обмисля нови ограничения върху доставката на високотехнологични микрочипове за Китай, след поредица от ограничения през последните години.

Съединените щати и Нидерландия също се очаква да ограничат допълнително продажбите на оборудване за производство на чипове на китайските производители това лято, част от усилията да се предотврати използването на тяхната технология от китайската армия.

За последно Пекин предприе ответен ход срещу натиска на САЩ върху чиповете през май, когато забрани на някои местни сектори да купуват продукти от американския производител на чипове за памет Micron.

Анализаторите на Jefferies виждат контрола върху износа като втората и по-голяма контрамярка на Китай след забраната на Micron.

"Рискът от бърза ескалация на напрежението между САЩ и Китай не е малък“, казват те. "Ако това действие не промени динамиката между САЩ и Китай, трябва да се очаква повече контрол върху износа на редкоземни елементи“.