Министърът на отбраната Борис Писториус по-рано заяви, че Германия трябва да е готова за война с Русия до 2029 г. В тази връзка той планира да започне подготовка на армията, което изисква съответстващо финансиране.

Както пише украинското военно издание Defense Express, германският флот днес е една от най-малките структури на нейната армия. Германският флот се състои от 48 единици - 11 фрегати, 5 корвети, 6 подводници, 12 кораба за противоминна защита и др. Освен това ситуацията едва ли ще се промени драматично до 2029 г. Берлин планира да замени два танкера и да добави към флота още пет корвети от клас Braunschweig.

По отношение на авиацията ситуацията е подобна. Германия планира основно да подменя оборудването, а не да увеличи количеството му. Така вместо осем P-3C Orion ще има осем P-8A Poseidon, а 22 хеликоптера Mk.88A Sea Lynx трябва да бъдат заменени с 31 единици от 31 NH90 MRFH Sea Tiger. За да укрепи бойната си мощ, германската армия трябва да модернизира практически всички части.

"В същото време не всичко е положително в тази посока, например, ако вземем същите корвети от клас Braunschweig, то втората партида от пет корвети трябва да бъде доставена на армията от октомври 2025 г. до края на 2026 г. Проблемът е, че първата партида вече изисква Mid-Life Upgrade, но германците решиха, че вместо модернизация е по-добре да закупят трета партида от пет корвети, за които обаче не намериха пари, затова те отложиха закупуването на допълнителни кораби“, отбелязват анализаторите.

Подводният флот също трябва да бъде попълнен, но това не е в близките планове. От шестте подводници от клас 212А четири се нуждаят от спешна модернизация, за която също няма пари. Затова Германия реши да купи вместо това шест големи безпилотни подводни системи. Това трябва да подобри способностите за борба с подводници и да подпомогне разузнаването.

Освен това германците са планирали да модернизират фрегатите си, от които разполагат с 11 единици. F123 Brandenburg ще получи нова система за управление и въоръжение, нови системи за противовъздушна отбрана RAM Block 2B и ESSM Block 2 и противокорабни ракети RBS15 Mk3 вместо Harpoon. Корабите F124 Sachsen ще имат нов радар, противовъздушна отбрана RAM Block 2B и ESSM Block 2, но ще получат различни противокорабни ракети - Naval Strike Missile Block 1A. Освен това на борда на тези кораби ще има нови бойни хеликоптери. В същото време F125 Baden-Württemberg ще получи системата за противовъздушна отбрана IRIS-T SLM в тестов режим.

Освен това германците планират да закупят 1000 ракети RAM Block 2B за 1 млрд. евро до 2031 г. и ESSM Block 2 за 269 млн. евро. Сега те купуват противокорабни ракети RBS15 Mk3, нов Naval Strike Missile Block 1A и 48 леки торпеда Mk54 за 122 милиона евро.

Генералният инспектор на германските въоръжени сили генерал-лейтенант Карстен Бройер прогнозира, че Русия може да атакува НАТО през следващите години.

Полският президент Анджей Дуда заяви, че Руската федерация може да атакува Алианса още през 2026-2027 г.

Според моделирането на евентуална руска атака срещу източния фланг на НАТО през 2027 г., на Алианса ще му трябват 10 дни, за да активира член 5 за колективната отбрана. Целта на симулацията беше да се оцени как Алиансът ще отговори на хипотетична руска атака и да се определят отбранителните стратегии за Латвия, Литва и Естония.