На военното летище "Оренбург-2“ в Руската федерация е унищожен военнотранспортен самолет Ту-134. Това съобщиха от Главното разузнавателно управление (ГРУ) към Министерството на отбраната на Украйна, предава УНИАН.

"Унищожихме вражески Ту. В нощта на 12 срещу 13 октомври 2024 година в Русия изгоря Ту-134, принадлежащ на 117-и военно-транспортен авиационен полк на страната-агресор. Опустошителният пожар избухна на руското военно летище "Оренбург-2“, където беше базиран Ту-134“, се казва в разпространеното съобщение.

Източници от разузнаването отбелязват, че такива съветски самолети се използват по-специално за транспортиране на висш персонал на Министерството на отбраната на Руската федерация.

В неделя стана известно, че авиобаза Ханская е била атакувана от безпилотни самолети на Службата за сигурност на Украйна (СБУ, ГРУ и Силите за специални операции. По време на атаката на летището са били разположени 12 Су-34, два Diamond DA42, 37 Л-39, четири Су-35С и два Ми-8. Освен това източници от украинската спецслужба отбелязват, че по време на атаката на летището е имало 57 бойни и учебни самолети и хеликоптери. Колко от тях са унищожени или повредени, все още се уточнява. Но вече е известно, че на летището е имало мащабен пожар и детонация.

На 3 октомври украински дронове атакуваха военното летище Борисоглебск във Воронежка област на Русия. След това там  бяха регистрирани четири пожара.