Забраната за лов по време на военно положение може да доведе до увеличаване на популацията на мечки в Украйна. Това животно е включено в Червената книга от 2003 г.

По данни на Министерството на екологията на Украйна за 2023 г. популацията на мечките в една част от Карпатите е нараснала от 90 индивида (към 2021 г.) на 104. Броят на рисовете се е увеличил от 120 на 137 индивида, пише The Times.

Ръководителят на програмата за рехабилитация на мечки в Националния природен парк Синевир Ярослав Бундзяк отбелязва, че само преди няколко години е било невъзможно да се види мечка близо до човешко жилище. "Фактът, че ги виждаме тук, показва, че мечките процъфтяват“, казва той.

През 1991 г. в Украйна е имало около 600 мечки, но за девет години броят им е намалял наполовина. Експертите обвиняват лова. Според проучване от 2020 г. на Световния фонд за природата между 40 и 50 мечки са незаконно убивани от ловци всяка година.

Смята се, че сега в Русия има повече от 100 хиляди кафяви мечки и около 15 хиляди в Европа. Най-големият анклав се намира в Карпатите - там живеят около 8 хиляди индивида, главно в Румъния и Словакия.