Група висши габонски военни се появиха по националната телевизия в ранните часове на сряда и обявиха, че са поели властта, минути след като изборният орган на страната обяви, че президентът Али Бонго е спечелил трети мандат, съобщава Reuters.

Появявайки се по телевизионния канал Gabon 24, офицерите заявиха, че представляват всички сили за сигурност и отбрана в централноафриканската държава. Те обявиха, че резултатите от изборите са отменени, всички граници са затворени до второ нареждане и държавните институции са разпуснати.

След телевизионното изявление в столицата Либервил са се чули звуци от стрелба, съобщава кореспондент на Reuters.

Няма незабавен коментар от правителството на страната-членка на ОПЕК. Няма незабавни съобщения за местонахождението на Бонго, който за последно беше видян публично, когато гласува на изборите в събота.

"В името на габонския народ... решихме да защитим мира, като сложим край на сегашния режим“, се казва в изявлението на военните.

Докато един офицер четеше съвместното изявление, около дузина други мълчаливо стояха зад него във военни униформи и барети.

Военнослужещите се представиха като членове на Комитета за преход и възстановяване на институциите. Държавните институции, които те обявиха за разпуснати, включват правителството, сената, националното събрание, конституционния съд и избирателния орган.

Ако успее, превратът ще бъде осмият в Западна и Централна Африка от 2020 г. насам след Мали, Гвинея, Буркина Фасо, Чад и Нигер.

Миналия месец военните грабнаха властта в Нигер, изпращайки ударни вълни в Сахел и засмуквайки глобални сили със заложени стратегически интереси.

Напрежението в Габон беше високо на фона на опасения от безредици след съботния президентски, парламентарен и законодателен вот, при който Бонго се опитваше да удължи 56-годишната власт на семейството си, докато опозицията настояваше за промяна в богатата на петрол и какао, но бедна държава.

Липсата на международни наблюдатели, спирането на някои чуждестранни предавания и решението на властите да спрат интернет услугите и да наложат вечерен час в цялата страна след гласуването породиха опасения относно прозрачността на изборния процес.

Габон осуети опит за военен преврат през януари 2019 г., след като войници превзеха за кратко държавната радиостанция и излъчиха съобщение, в което се казва, че Бонго, който е получил инсулт месеци по-рано, вече не е годен за служба.

Ситуацията беше възстановена часове по-късно, след като двама от заподозрените заговорници бяха убити, а други арестувани.

Габонският избирателен център съобщи по-рано в сряда, че Бонго е спечелил изборите с 64,27% от гласовете и че основният му съперник Алберт Ондо Оса е на второ място с 30,77%.

64-годишният Бонго, който наследи баща си Омар като президент през 2009 г., се състезаваше срещу 18 претенденти, шестима от които подкрепиха Ондо Оса в опит да стеснят надпреварата.

Правителството обяви, че спирането на мрежата и комендантският час са необходими за предотвратяване на разпространението на фалшиви новини и за защита на обществената безопасност. Оспорваната победа на Бонго на изборите през 2016 г. провокира бурни протести, които доведоха до опожаряване на сградата на парламента.

Неговият екип отхвърли обвиненията в измама от страна на Ондо Оса и неговия опозиционен съюз.

Европейският съюз не беше поканен да наблюдава тези избори. Наблюдатели от ЕС преди това поставиха под съмнение валидността на малката победа на Бонго на президентските избори през 2016 г.

В понеделник организацията за наблюдение на медиите "Репортери без граници“ изрази загриженост относно блокирането на интернет и временното спиране  в Габон на излъчвания на френските международни новинарски канали RFI, France 24 и TV5 Monde.

"RSF осъжда поредицата от атаки срещу свободата на пресата и информационния плурализъм, факти, които вероятно ще компрометират прозрачността (на) общите избори“, се казва в публикация онлайн.

Опозицията оспори и двете предишни изборни победи на Бонго. Той дойде на власт за първи път през 2009 г. след смъртта на баща си Омар Бонго, преди да бъде преизбран през 2016 г.