Военните, които завзеха властта в Габон, освободиха от домашен арест сваления президент на страната Али Бонго Ондимба, съобщава телевизионният канал Al Jazeera.

"Като се има предвид здравословното му състояние, на бившия президент на републиката Али Бонго Ондимба беше разрешено да се движи свободно“, цитира медият думите на представител на армията на Габон.

Той добави още, че при желание Бонго Ондимба може да потърси медицинска помощ в чужбина.

В понеделник генерал Брис Олиги Нгуема официално стана президент на Габон по време на т.нар. преходен период. Генералът обеща да проведе "свободни и прозрачни избори" и да даде амнистия на политическите затворници.

На 30 август група военни в Габон под командването на генерал Олига Нгуема обяви свалянето на президента Бонго Ондимба, който бе на власт в продължение на 14 години и бе преизбран за трети мандат на 26 август.

Пучистите обявиха, че сваленият президент е под домашен арест, а синът му е задържан. Военните ги обвиняват в корупция, държавна измяна, присвояване и други престъпления.

Часове след като Бонго Ондимба бе поставен под домашен арест, в мрежата се появи видео, в което той призова поддръжниците си да "вдигнат шум“ и да кажат на света какво се случва в Габон.