Кораб от Военноморските сили на САЩ, изпълняващ мисия в Близкия Изток, е прихванал множество снаряди близо до бреговете на Йемен в четвъртък, разкриват двама американски служители пред телевизионния канал CNN.

Според един от източниците ракетите са били изстреляни от подкрепяните от Иран хуси, които участват в продължаващия конфликт в Йемен. Вторият служител пояснява, че са прихванати приблизително 2-3 ракети.

По-късно в четвъртък прессекретарят на Пентагона бригаден генерал Патрик Райдър потвърди, че разрушителят USS Carney е свалил три ракети, както и няколко дрона, изстреляни от подкрепяните от Иран хуси в Йемен.

"Това действие беше демонстрация на интегрираната архитектура за въздушна и противоракетна отбрана, която изградихме в Близкия Изток и която сме готови да използваме, когато е необходимо, за да защитим нашите партньори и интересите си в този важен регион“, обяви той на брифинг. "Няма жертви сред американските сили и нито една цивилни, според информацията, с която разполагаме“, допълни Райдър.

По думите му Пентагонът не може да твърди със сигурност към настоящия момент към каква цел са били насочени ракетите и безпилотните самолети, но увери, че те са били изстреляни от Йемен и са се насочвали на север по Червено море, "потенциално към цели в Израел“.

USS Carney премина през Суецкия канал в Червено море в сряда. Командването на американския флот подчерта в публикация в социалните медии, че разрушителят ще "помогне за осигуряването на морска сигурност и стабилност в Близкия Изток“.

Инцидентът бе един от поредицата през последните дни с американски бази, атакувани от дронове в Сирия и Ирак на фона на нарастващото напрежение в региона, докато войната между Израел и ХАМАС продължава.

В сряда два дрона бяха насочени към гарнизона Ал Танф в Сирия, където са базирани водените от САЩ коалиционни сили на САЩ срещу "Ислямска държава“, подчерта Райдър. Един от апаратите е бил прихванат и унищожен, а друг се е ударил в базата, в резултат на което има "леко пострадали“.

Същата сутрин в Ирак системите за ранно предупреждение показаха възможна заплаха, приближаваща въздушната база Ал Асад, където е разположен персонал на САЩ. Не е имало нападение, но има починал от сърдечен арест.

Подобни инциденти с дронове в американски бази в региона имаше и по-рано тази седмица.