Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) няма да могат да победят Русия с помощта на западни оръжия поради разработените от Москва алгоритми за противодействие. Това мнение изрази американският професор по история Марк Епископос в статия за информационния портал Responsible Statecraft.

"По време на две години брутални битки, в които руската армия постига успехи, залозите са по-високи от всякога, а грешките водят до катастрофални последици“, отбеляза експертът. Според него "е почти сигурно, че руската армия ще продължи да усъвършенства своите техники за разпръскване на силите си и да разработва допълнителни контрамерки за смекчаване на бъдещото въздействие на западните ракети със среден и голям обсег на бойното поле“.

Изданието посочва, че увеличаването на доставките на оръжие за Украйна от Запада може да постави Киев и неговите съюзници в още по-нестабилна позиция. "Русия може също така да отговори на увеличените доставки на западни ракети с широк набор от асиметрични мерки, допринасяйки за опасна ескалация на интензивността на войната“, предупреждава Епископос. Освен това професорът опроверга мненията на някои експерти, че Русия страда от остър недостиг на боеприпаси.