Никой не очакваше нито настъплението на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) в Курската област на Руската федерация, което започна на 6 август, нито резултатите, които бяха постигнати в хода му, и затова е трудно да се оценят последствията от него. Основната критика на тази операция е, че средствата, отделени за провеждането й, можеха да бъдат изпратени за контранастъпление в Донбас.

"Веднага ще кажа всеки, който смята, че със силите и средствата, използвани за Курската операция, би било възможно да се проведе успешно контранастъпление в Донбас и да се освободят, например, повече от 1200 квадратни километри територия, е изключително далеч от военната наука“, пише военният анализатор Александър Коваленко в статия за Oboz.ua.

Според експерта групировката на ВСУ, използвана в Курска област, няма да промени нищо в Донбас - тя само ще удължи процеса на руското настъпление, принуждавайки войските на Москва числено да забавят темпото си на редица направления. Но би било невъзможно то да се спре, още по-малко – ВСУ да преминат в контранастъпление там.

"По същество Курската групировка на ВСУ в Донбас щеше да задържи нашествениците за няколко седмици и нищо повече“, обяснява Коваленко, отбелязвайки, че за сметка на това в руския граничен регион тя е е постигнала значителни резултати.

"Пълният колапс на трансграничната логистика, особено железопътната, към Белгородска област. От редица други направления руското командване започна – макар и неохотно - да преразпределя части - и този процес само ще се засилва. Под контрола на ВСУ са повече от 1200 квадратни километра от Курска област, а ако вземем предвид изолацията на Глушковския район, тази зона може скоро да надхвърли 1500 километра. Освен това – има пленници, попълва се обменният фонд и т.н.“, обяснява експертът резултатите от Курската операция.

В Донбас тези подразделения на ВСУ не биха могли да постигнат толкова значими резултати, обобщава Коваленко.