На 9 юни ръководителят на Чечения Рамзан Кадиров обяви превземането на Ръжевка в Сумска област. На снимките се виждат войници от руска част със знамето на батальона. Какво е това – медиен трик, целящ да провокира украинските въоръжени сили, или можем да говорим за отваряне на Сумско направление? На тези въпроси за "Правда.Ру" отговори политическият анализатор Александър Пилаев.

"Като цяло, да, разбира се, това може да се счита за медиен трик, целящ да провокира украинските въоръжени сили. Въпреки факта, че във всеки случай, дори и да не сме го уловили напълно, това създава някаква интрига. Не знам колко е трудна тази интрига за разузнавателните системи, които работят срещу нас. Защото ако работят добре, тогава наистина могат да преценят дали има нещо друго в Сумско направление освен групата, която е влязла в селото. Страхувам се, че там има няколко роти, не повече.

Може би се опитваме да създадем интрига, да вкараме идеята, че офанзивата ще бъде там. Или може би се опитваме да свалим напрежението откъм Харков, опитвайки се да изтеглим всичките им сили на север, за да можем след това да ударим сериозно от юг, така че изобщо да няма кой да ни спре. Изберете, както се казва, опции според вашия вкус“.

"Ако говорим за откриване на нов фронт на Сумско направление, тогава Въоръжените сили на Украйна ще трябва да реагират и спешно да хвърлят сили там. Имат ли достатъчно сили за това?

"Те имат достатъчно сили за Сумското направление. За мен би било по-логично да се опитаме наистина да сковем възможно най-много сили на север. Защото транспортният коридор от Харковска област до Суми трябва да бъде унищожен. Украинските въоръжени сили бързо ще преодолеят това разстояние, използвайки вътрешни комуникации. Вече не влияем активно на тези комуникации. Да, може би ще окажем повече натиск и така ще създадем интрига. Трудно е да влезеш в главите на нашите лидери. Все пак трябва да имаме предвид, че командният състав, начело с нашия началник на щаба, се обучава практически по време на тази специална операция. Доколко са способни да мислят в перспектива и най-важното, колко свободни са ръцете им да мислят по този начин? Спомняме си примера със Суровикин, който се опита да направи нещо сам и бързо изчезна, веднъж - и това е всичко.

Припомняме, че Сумска област се намира в североизточната част на Украйна. На север и изток регионът граничи с руските Брянска, Курска и Белгородска области - дължината на държавната граница с Русия е повече от 562 километра. На границата има 3 контролно-пропускателни пункта за железопътен транспорт (Волфино, Пушкарное, Зерново) и 5 ​​за автомобилен транспорт (Бачевск, Катериновка, Рижевка, Юнаковка, Великая Писаревка). На юг, запад и изток граничи с Харковска, Черниговска и Полтавска области на Украйна. Разстоянието от областния център до столицата на Украйна Киев е 350 километра.