Михаил Маров, водещ руски учен и астроном, е хоспитализиран след като е научил, че първата постсъветска лунна мисия на Русия се е провалила, когато мисията "Луна-25" се е разбила, пише Newsweek.

90-годишният Маров, една от водещите фигури в съветската космическа програма, е съобщил, че е  хоспитализиран, след като е чул за неуспешната мисия, като е подчертал пред руския бизнес вестник РБК, че лунните експедиции са делото на живота му.

Безпилотният космически кораб "Луна-25", който се очакваше да кацне на Южния полюс на Луната на 21 август, излезе извън контрол и се разби в повърхността на спътника на Земята. Руската космическа агенция "Роскосмос" съобщи, че е загубила връзка с космическия кораб в събота. Експедицията е първата за Русия от 1976 г. насам, преди разпадането на Съветския съюз.

Маров е заявил, че е под наблюдението на лекари в Централната клинична болница, разположена близо до Кремъл в Москва. Той също така е призовал властите да не мълчат за причините за провала на мисията и че те трябва да бъдат обсъдени.

Ученият играе водеща роля в разработването и изпълнението на съветската програма за изследване на космоса и Слънчевата система, участва в първите изследвания на Марс и Венера.

Според НАСА мисията е имала две основни научни цели: да проучи състава на полярния реголит и да проучи плазмените и прахови компоненти на лунната полярна екзосфера. Очакваше се да работи на лунната повърхност, изучавайки повърхностен реголит и екзосферен прах и частици, в продължение на една година.