Запасите от разтворен кислород във водните тела по света бързо намаляват и учените в списание Nature казват, че това е една от най-големите заплахи за животоподдържащата система на Земята.

Точно както атмосферният кислород е жизненоважен за живите същества като нас, разтвореният във водата кислород е жизненоважен за сладководните и морски системи.

"Като се има предвид, че милиарди хора зависят от морските и сладководни местообитания за храна и доходи, може да се каже с увереност, че нивата на кислород в тези екосистеми намаляват значително и бързо“, се казва в статията.

Концентрацията на разтворен кислород във водата спада поради редица причини. Например, топлите води не могат да задържат много разтворен кислород, тъй като емисиите на парникови газове продължават да повишават температурите, повърхностните води стават по-малко способни да задържат този жизненоважен елемент.

Разтвореният кислород също може да бъде изчерпан от водните организми по-бързо, отколкото се възстановява. А цъфтежът на водораслите и притокът на селскостопански торове, канализация и промишлени отпадъци само влошават ситуацията.

В най-лошите случаи кислородът става толкова оскъден, че микробите буквално се задушават и умират, често отнасяйки със себе си по-големи видове.

"Намаляването на емисиите на парникови газове, изтичането на хранителни вещества и влагането на органичен въглерод (като непречистени отпадъчни води) ще забави или евентуално ще обърне процеса на деоксигениране“, казват учените.

През последните 12 месеца средните глобални температури са били най-топлите в историята. Текущата година, според предварителните прогнози, може да стане най-горещата в историята. В момента учените оценяват тази вероятност на 95%.