След няколкото мистериозни случая на преждевременна смърт по високите етажи на руския бизнес и политически елит, сега на 68-годишна възраст е починал от внезапнен инфаркт дългогодишния премиер на Китай Ли Къцян, съобщават местните медии. По времето на смъртта си той е бил на почивка в Шанхай.

Той получава внезапен сърдчен пристъп и издъхва на 27 октомври 0:10 шанхайско време (19:10 българско на 26 октомври).

Ли Къцян е роден в окръг Дингюан, провинция Анхуей през юли 1955 г. През 1976 г. се присъединява към Китайската комунистическа партия (ККП). Учи в Пекинския университет и заема партийни позиции на различни нива. От 2007 г. той става член на Политбюро на ЦК на ККП, а през март 2008 г. е одобрен за вицепремиер на Държавния съвет на Китайската народна република.

Ли Къцян стана министър-председател през март 2013 г. Той оглавяваше китайското правителство в продължение на десет години по време на трудния период на "търговската война“ със Съединените щати. На поста си той обърна специално внимание на развитието на частната икономика, привличането на чуждестранни инвестиции и опростените държавни процедури.

През март тази година на годишната сесия на Общокитайско събрание на народните представители Ли Къцян направи последния си доклад за работата на правителството, а след края на парламентарната сесия се оттегли.