Преди атаката на ХАМАС срещу Израел на 7 октомври, "определен брой“ 155-милиметрови снаряди са били изтеглени от резервите Израел, за да попълнят запасите на САЩ в Европа. Сега обаче представител на Пентагона потвърди, че "по-голямата част от тях бе отклонена и прехвърлена на Израелските сили за отбрана“, предава Voice of America, като подчертава, че боеприпасите за били предназначени за Украйна.

По-рано вестник The New York Times съобщи, че десетки хиляди 155-милиметрови снаряди ще бъдат прехвърлени на Израел за сухопътната операция в Ивицата Газа. От началото на годината САЩ изпращат такива боеприпаси в Украйна от свои складове, разположени в Израел. Сега обаче поне част от тях ще бъдат върнати обратно.

САЩ са предоставили на Украйна повече от два милиона 155-милиметрови боеприпаси от началото на войната, припомня медията.

Пентагонът увери, че САЩ дават приоритет както на помощта както за Украйна, така и за Израел. "Ще продължим да гарантираме, че Украйна има това, от което се нуждае, за да защитава собствената си територия“.

Говорителят на Пентагона Патрик Райдър заяви по време на пресконференция в понеделник, че САЩ нямат проблем с доставката на тези оръжия и за двете страни.

"155-милиметровите снаряди са единственото съвпадение в нуждите за двете страни. И по наша преценка няма да имаме проблем с доставката както на Украйна, така и на Израел“, увери говорителят на американското военно ведомство.