Лидерите на Европейския съюз ще заявят отново решимостта си да продължат да предоставят "навременна, предвидима и устойчива военна подкрепа“ на Украйна на среща на върха в четвъртък, според проектозаключенията от срещата, пише Reuters.

"Европейският съвет също така повтаря спешната необходимост от ускоряване на доставката на боеприпаси и ракети", се казва още в проектотекста, видян от агенцията.

Проектозаключенията от срещата на върха оставят отворени дали лидерите също ще обещаят да вложат още 5 милиарда евро за помощ за Украйна във Фонда за мир в Европа (European Peace Facility), който е използван за финансиране на дарения на оръжия за Киев.

Членовете на ЕС спорят от месеци за бъдещето на ролята на фонда във военната помощ за Украйна, като Германия предполага, че фокусът сега трябва да бъде върху двустранната помощ от отделни страни от ЕС.

Идеята за обещаване на още 5 милиарда евро е включена в проектотекста в квадратни скоби - което показва, че все още е въпрос на обсъждане.

Основната тема на срещата на върха в четвъртък в Брюксел е опитът за постигане на споразумение за пакет от финансова помощ за Украйна на стойност 50 милиарда евро за четири години, който беше блокиран от Унгария на предишна среща на върха през декември.