Президентът Джо Байдън обвини руския президент Владимир Путин, че е "кръвожаден за земя и власт“ в края на срещата на върха на НАТО в сряда, на която Украйна получи нови "уверения за безопасността“ от САЩ и техните съюзници за защитата си срещу Москва, пише Reuters.

Членовете на Алианса предложиха перспективата за дългосрочна защита ден след като украинският президент Володимир Зеленски определи като "абсурден" отказа да се предложи покана или график за влизане на Украйна в НАТО.

Украйна настоява за бързо членство, докато се бори с руската инвазия, отприщена през февруари 2022 г., която уби десетки хиляди хора и разсели милиони.

Вместо това, декларация на групата Г-7 постави началото на рамка за двустранни преговори за предоставяне на военна и финансова подкрепа, споделяне на разузнавателна информация и обещание за незабавни стъпки, ако Русия нападне отново.

"Нашата подкрепа ще продължи дълго в бъдещето. Това е силно изявление за нашия ангажимент към Украйна“, посочи Байдън в присъствието на Зеленски и лидерите на Г-7, която се състои от САЩ, Великобритания, Канада, Франция, Германия, Италия и Япония .

По-късно в реч на срещата на върха на НАТО във Вилнюс, Литва, Байдън заяви, че Путин силно е подценил решимостта на водения от САЩ военен съюз.

"НАТО е по-силен, по-енергичен и да, по-обединен от всякога в своята история. Наистина, по-жизнен за нашето споделено бъдеще. Това не се случи случайно. Не беше неизбежно“, отбеляза Байдън. "Когато Путин и неговата кръвожадност за земя и власт отприщи бруталната си война срещу Украйна, той се обзалагаше, че НАТО ще се разпадне. Мислеше, че НАТО ще се разпадне. Мислеше, че нашето единство ще се разбие при първото изпитание. Мислеше, че демократичните лидери ще бъдат слаби. Но той мислеше погрешно“.

Преглъщайки разочарованието си от липсата на график за членство, Зеленски нарече резултата "значителен успех“ след вълна от съобщения за военна помощ за Киев.

"Днес има гаранции за сигурността на Украйна по пътя към НАТО“, заяви той. "Делегацията на Украйна носи у дома значителна победа за сигурността на Украйна.“

Въпреки това Зеленски настоя за повече и каза, че ще повдигне нуждата на Украйна от оръжия с голям обсег на среща с Байдън на срещата на върха.

"Можем да кажем, че резултатите от срещата са добри, но ако имаше покана, те биха били идеални“, добави той.

На двустранната среща Байдън обеща на Зеленски, че САЩ правят всичко по силите си, за да отговорят на нуждите на Украйна, и призна разочарованието на Зеленски от мащаба и скоростта на подкрепата.

"Вашата издръжливост и решителност бяха модел за целия свят“, отбеляза Байдън. "Очаквам с нетърпение деня, когато ще проведем срещата, за да отпразнуваме вашето официално, официално членство в НАТО“.

"Лошата новина за вас е, че няма да отидем никъде. Вие сте закачени за нас“, пошегува се Байдън, предизвиквайки смях у Зеленски.

Запитан от репортер колко скоро след войната би искал Украйна да се присъедини към НАТО, Байдън отговори "един час и 20 минути".

Както отбелязва Reuters, "НАТО е изграден около взаимни гаранции за сигурност, при които атака срещу един е атака срещу всички, и внимателно избягва разширяването на каквито и да е твърди военни ангажименти към Украйна, притеснен, че рискува да го доближи до пълна война с Русия“.

Украйна се отнася предпазливо към всякакви по-малко обвързващи "гаранции“ за сигурността, като се има предвид, че инвазията на Русия вече потъпка т. нар. Будапещенски меморандум, според който международните сили се ангажираха да пазят страната в безопасност в замяна на това Киев да се откаже от ядрените си оръжия от съветската ера.

Говорейки по-рано заедно със Зеленски, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че Украйна е по-близо до Алианса от всякога и отхвърли новите предупреждения от Русия за последствията от подкрепата на Украйна.

Британският премиер Риши Сунак каза, че мерките за сигурност на Украйна не са предназначени да заменят пълноправното членство в НАТО и посочи, че ангажиментите на срещата на върха отбелязват висока точка за подкрепата на Запада за Киев.

Русия, която казва, че разширяването на НАТО на изток е екзистенциална заплаха за собствената й сигурност, бързо се нахвърли.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че е "потенциално много опасно" Западът да даде гаранции за сигурност на Украйна.

Дмитрий Медведев, заместник-секретар на мощния Съвет за сигурност на Русия, председателстван от президента Владимир Путин, заяви, че увеличаването на военната помощ за Украйна от страна на НАТО приближава Трета световна война.