Европейските законодатели заявиха във вторник, че Турция трябва да направи "драстична промяна на курса“, за да се върне към преговорите за присъединяване към ЕС, седмица след като турският президент свърза съживяването на процеса с приемането на Швеция в НАТО, пише Associated Press.

Комисията по външни работи на Европейския парламент обяви в изявление, че кандидатурата на Анкара за присъединяване към блока "не може да се възобнови при настоящите обстоятелства“.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган миналата седмица се съгласи да постави присъединяването на Швеция пред турския парламент за ратификация, но обвърза хода с присъединяването на Турция към Европейския съюз.

"Когато вие проправите пътя за Турция, ние ще проправим пътя за Швеция“, отбеляза той.

Швеция и Финландия, и двете членки на ЕС, кандидатстваха за присъединяване към НАТО след началото на руската военна интервенция в Украйна, слагайки край на десетилетия военна необвързаност. Преговорите за приемане на Турция в ЕС започнаха през 2005 г., но бяха прекратени през 2018 г.

В доклад за кандидатурата на Анкара европейските депутати заявиха, че от Турция се очаква да зачита демократичните ценности, върховенството на закона, правата на човека и да спазва законите, принципите и задълженията на ЕС.

"Наскоро станахме свидетели на подновен интерес от страна на турското правителство към съживяване на процеса на присъединяване към ЕС“, заяви Начо Санчес Амор, докладчик на Европейския парламент за Турция.

"Това няма да се случи в резултат на геополитическо пазарене, а когато турските власти покажат реален интерес да спрат непрекъснатото отстъпление по отношение на основните свободи и върховенството на закона“, заяви той. "Ако турското правителство е искрено в това, трябва да го покаже с конкретни реформи и действия“.

Докладът, който се очаква да бъде подложен на гласуване в Европейския парламент по-късно тази седмица, призовава за излизане от задънената улица и за "паралелна и реалистична рамка“ в отношенията ЕС-Турция.

В него се казва, че кандидатурата на Швеция за НАТО не може "по никакъв начин" да бъде обвързана с дискусиите за членство на Турция в ЕС.