САЩ трябва да обмислят възможността за "директни военни действия“, ако севернокорейските войски участват във войната в Украйна. Това заяви председателят на Комисията по разузнаването на Камарата на представителите Майк Търнър (републиканец от Охайо), съобщава американският вестник The Hill.

"Администрацията на Байдън-Харис трябва да изясни, че участието на севернокорейски войски в този конфликт е червена линия за САЩ. Ако севернокорейските войски нахлуят в суверенната територия на Украйна, САЩ трябва сериозно да обмислят възможността за преки военни действия срещу севернокорейските войски“, подчерта той.

В същото време говорителят на Белия дом по националната сигурност Джон Кърби заяви пред репортери, че в началото до средата на октомври Северна Корея е прехвърлила най-малко 3000 войници в Русия с кораб от района Вонсан до източния руски град Владивосток.

Той добави, че войниците са отведени в три военни обекта в източната част на Руската федерация, където провеждат основна бойна подготовка. "Все още не знаем дали тези войници ще участват в битка заедно с руската армия, но тази възможност със сигурност буди голямо безпокойство“, предупреди Кърби.

Говорителят заяви също, че ако севернокорейските войски участват във военните действия в Украйна, тогава "те ще станат законни военни цели“.

"Ако бъдат разположени срещу Украйна, това ще бъде честна игра, ще бъдат честни цели и украинската армия ще се защитава срещу севернокорейски войници по същия начин, по който се защитава срещу руски войници“, обясни Кърби.