Градският съвет на Лисабон е предприел акция по "разчистването“ на бездомни хора от централните улици на португалската столица заради предстоящото посещение на папа Франциск, разказват пред Reuters потърпевши от действията на властите.

"Със сълзи, стичащи се по лицето й, 48-годишната Рита Морейра седеше до малката палатка, в която живее повече от месец на една от главните артерии на Лисабон и откъдето е принудена да се премести. Миналата седмица на нея и на други хора, които спят на булевард "Алмиранте Рейс“, един от най-дългите и натоварени в Лисабон, е казано, че имат време до сряда, 12 юли, за да опаковат вещите си и да се преместят - или рискуват да бъдат принудително отстранени“, обяснява агенцията.

По думите на бездомните решението, за което обвиняват градския съвет на Лисабон, е свързано с посещението на папа Франциск, който следващия месец ще пристигне в португалската столица на глобална среща на млади католици по повод Световния ден на младежта.

"Те (градският съвет) замитат бездомните под килима. Това правят с нас – крият ни“, казва Морейра, която е в лошо здравословно състояние, отбелязва Reuters.

Не за първи път бездомни хора се отстраняват за подобни събития. През 2015 г. правителството на Филипините бе критикувано за признанието, че е преместило временно бездомни хора за посещението на Франциск.

Градският съвет обяснява, че извършва няколко "интервенции“ в целия град, но категорично отрече те да се правят заради посещението на Франциск. Бездомните хора често са насочвани към приюти с цел защитата им, твърдят властите.

Според благотворителна организация бездомните хора са получили възможност да отидат в приют, но Морейра и други са категорични, че условията там са "ужасни“. Миналата седмица правозащитници са отправили запитване към Градския съвет защо е толкова спешно да се премахнат палатките и вещите на бездомните хора и дали е свързано с посещението на Франциск. Все още не е получен отговор.

"Те искат да почистят лицето (на града), защото някой... който е много важен ще дойде тук. Ако искат да ни махнат насила заради папата, трябва да ни дадат дом“, обясни пред агенцията друг принуден да живее на улицата.