Президентът на Украйна Владимир Зеленски заяви, че сътрудничеството между Великобритания, Полша и Украйна добива формата на нов формат, предава ТАСС.

"Създаваме нов формат на политическо сътрудничество в Европа между Украйна, Великобритания и Полша“, каза той, говорейки във вторник при откриването на редовна сесия на Върховната Рада. Предполага се, че съответните споразумения ще бъдат консолидирани във вторник по време на посещението в Киев на премиерите на Великобритания и Полша Борис Джонсън и Матеуш Моравецки.

Зеленски каза още, че дипломатическата подкрепа за Украйна е на най-високото си ниво от 2014 г. В същото време той добави, че страната му "оценява подкрепата на всички, но разчита само на себе си“.

Първият заместник-председател на Радата Александър Корниенко каза пред репортери, че новият съюз на Украйна, Великобритания и Полша не е замислен като алтернатива на други съюзи. "Това не е някаква алтернатива на нещо. Това не е алтернатива на НАТО или ЕС, дори не е алтернатива на другото регионално формирование - т.нар. Триморие. Това е допълнителна възможност за сътрудничество“, подчерта Корниенко. .

Ръководителят на украинското правителство Денис Шмигал отбеляза, че новият формат на сътрудничество ще засили регионалната сигурност.

"Надяваме се да приложим новия формат на сътрудничество между Великобритания, Полша и Украйна <...>. Трябва да бъде подписан тристранен документ за укрепване на регионалната сигурност“, каза той на съвместна пресконференция с полския премиер Матеуш Моравецки.

На свой ред министърът за реинтеграцията на неконтролирани територии Ирина Верещук заяви пред представители на медиите, че новият съюз на трите страни ще бъде ефективен в противодействието на "руската заплаха“. "Аз съм голям оптимист в това, защото разбирам колко важни са подобни формати днес. И г-н Джонсън, и г-н Моравецки, с които ще се срещнем днес, правят това, което трябва да направят лидерите на свободния свят - обединяват се и помагат Украйна“, каза Верещук.

По думите й подобни формати са по-ефективни от по-широките. "Не казвам, че е "тройно НАТО“, но казвам, че този съюз може да има добър ефект както във военен, така и в политически смисъл“, каза още министърът.

По-рано медиите съобщиха за създаването на нов формат за взаимодействие между трите страни, позовавайки се на дипломатически източници, но без да уточняват подробности. За първи път британският външен министър Лиз Тръс спомена този вариант на взаимодействие, изказвайки се в Австралия на 21 януари. По думите й сътрудничеството между Великобритания, Полша и Украйна е било обсъдено по време на посещението на Зеленски в Лондон през декември 2021 г.

Превод и редакция: Иван Христов