Турският президент Реджеп Таийп Ердоган очаква на визити в своята родина държавните глави на Иран и Русия Ибрахим Раиси и Владимир Путин, съобщава вестник Türkiye.

Раиси се очаква да пристигне в Турция в края на януари, а Путин - през февруари.

"Очаква се президентът на Иран Ибрахим Раиси, който отложи визитата си заради терористичната атака в град Керман, да пристигне в Турция на 24 януари, а Владимир Путин – на 12 февруари“, се казва в материала.

Изданието отбелязва, че посещението на Раиси е важна стъпка в продължаването на диалога на високо ниво между Иран и Турция и добра възможност за обсъждане на въпроси от общия дневен ред.

"Като се има предвид 530-километровата граница между Турция и Иран, дипломатически източници казват, че на Раиси ще бъде предадена молба (от Ердоган) за ефективно продължаване на съвместната борба срещу всички терористични организации, особено терористичната организация Кюрдската работническа партия и нейното продължение в Иран, "Партия на свободния живот в Кюрдистан“, се казва в материала.

Също така изданието отбелязва, че едновременно с посещението на Раиси в Анкара ще се проведе 8-то заседание на Съвета за сътрудничество на високо равнище между Турция и Иран, в резултат на което ще бъдат подписани "около 10 споразумения в областта на културата, науката, медиите, вътрешни работи, транспорт, търговия и икономика“.