Дългосрочните договори вече позволяват на Будапеща да получава руски газ на пет пъти по-ниска от пазарната цена в Европа. Това заяви руският президент Владимир Путин на среща с унгарския премиер Виктор Орбан в Кремъл, предава ТАСС.

"Можем да кажем, че тези споразумения до 2036 г., подписани миналата година, са резултат преди всичко от вашата работа“, каза Путин на своя колега.

Той отбеляза, че тези споразумения не само позволяват стабилни доставки до 2036 г. "Важно е също, че днес Унгария купува руски газ пет пъти по-евтино от пазарната цена в Европа“, посочи руският президент.

Путин увери Орбан в стабилността на доставките на руски газ за страната. "Миналата година "Газпром“ подписа два дългосрочни договора за доставка на природен газ от Русия за Унгария до 2036 г., така че стабилността на доставките е осигурена тук“, каза Путин.

Той допълни, че въпреки всички ограничения за 11-те месеца на миналата година двустранната търговия се е увеличила с 30%. "Това е добър знак, добър сигнал“, смята президентът на Руската федерация. Той припомни, че сътрудничеството между двете страни продължава в рамките на големи проекти, а именно в съвместната работа по АЕЦ "Пакш“. "Енергетиката като цяло заема голямо място в нашето сътрудничество“, каза Путин.

Освен това той отбеляза работата на Русия и Унгария в областта на машиностроенето и по-специално съвместния договор за доставка на мотриси за Египет. "Като цяло ситуацията в това отношение се развива според мен доста задоволително“, заключи Путин.

Превод и редакция: Иван Христов