Името на 25-годишния син на вече покойния основател на ЧВК "Вагнер“ Евгений Пригожин – Павел, е спрягано сред тези на кандидатите за овакантения ръководен пост в компанията, отбелязва германското издание Focus.

Твърди се, че Павел в момента преговаря с Националната гвардия, която е пряко подчинена на руския президент Владимир Путин. Очаква се наемниците отново да получат задачи на бойното поле в Украйна.

Според базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW) в преговорите Павел Пригожин е под влиянието на Михаил Ватанин, ръководител на службата за вътрешна сигурност на "Вагнер“. Експертите допускат, че евентуалното ръководство на Павел няма да е от независим характер и може дори да не е по негова инициатива. Свързаният с "Вагнер“ Telegram канал Greyzone твърди, че Кремъл първоначално е набелязал Андрей Трошев като нов лидер на наемниците. Той вече е бил високопоставен командир на "Вагнер“ при Пригожин, а сега работи в Министерството на отбраната в Москва, като миналата седмица Владимир Путин го прие в Москва.

В статията се обръща внимание на възраста на Павел. Предполага се, че той е на около 25 години, а като възможни години на раждането му се посочват тези между 1996 и 1998 година.  

Новото развитие може също така да показва евентуално разделение в редиците на "Вагнер“. Допуска се, че хората около Ватанин са в противоречие с Трошев и затова са предложили Павел като алтернативен кандидат за ръководния пост.