Вивек Рамасвами, мултимилионер, бивш изпълнителен директор в областта на биотехнологиите, прекрати кандидатурата си за Белия дом в понеделник и подкрепи Доналд Тръмп, след като неговата кандидатура привлече вниманието, но не успя да го катапултира достатъчно високо в първото състезание за номиниране на Републиканската партия в Айова, пише Reuters.

Рамасвами, 38-годишен, роден в Охайо на родители имигранти от Южна Индия, беше една от изненадите на надпреварата за републиканците през 2024 г., доминирана от бившия президент Тръмп.

Яростен защитник на Тръмп по време на кампанията, Рамасвами вероятно си осигури място в републиканската политика занапред с младежкото си поведение, дълбоки джобове и бързо говореща, агресивна кампания.

Тръмп обаче се обърна срещу него в последните дни, водещи до срещата в Айова, като го нарече "измамник“ и твърдейки, че гласуването за Рамасвами е гласуване за "другата страна“.

Все пак Рамасвами подкрепи Тръмп в понеделник, като каза, че Тръмп е кандидат "Америка на първо място“, който ще има пълната му подкрепа.

"Няма път за мен да бъда следващият президент“, заяви Рамасвами пред привържениците си в Де Мойн, след като частичните резултати от събранието в Айова го показаха на четвърто място с около 7,7% от гласовете.

В победната си реч Тръмп възприе по-мек тон към Рамасвами. "Аз също искам да поздравя Вивек, защото той свърши страхотна работа“, заяви Тръмп.

Образованият в Харвард Рамасвами спечели слава в десните кръгове благодарение на бестселъра си от 2021 г. "Woke, Inc.“, който осъжда решенията на някои големи компании да базират бизнес стратегията си върху проблемите на социалната справедливост и изменението на климата.

Неговите дебатни изяви и интензивният фокус върху медиите, особено социалните медии, му спечелиха заглавия, но също така отблъснаха някои гласоподаватели и шумът около него намаля през есента.

До края на 2023 г. неговите национални проучвания на общественото мнение с вероятни гласоподаватели на републиканците на първичните избори се сринаха в ниските едноцифрени числа.