Сегашните темпове на мобилизация на военнослужещите устройват висшето военно ръководство на Украйна. Това заяви на брифинг народният депутат, член на комисията по национална сигурност, отбрана и разузнаване на Върховната рада на Украйна Федор Вениславски, цитиран от УНИАН.

Депутатът отбеляза, че съответната парламентарна комисия разполага с всички статистически данни за темповете на мобилизация в Украйна, но тези цифри са държавна тайна.

"Разбира се, няма да говорим за броя на мобилизираните, защото това е въпрос, който е свързан с държавна тайна“, посочи Вениславски.

В същото време той отбеляза, че след влизането в сила на новите промени в законодателството ситуацията с мобилизацията "удовлетворява висшето военно ръководство“ на Украйна.

"Бих се ръководил от изявленията на президента Володимир Зеленски, който каза, че мобилизацията протича с темпове, които отговарят на нуждите на интересите на националната сигурност и отбрана, и на главнокомандващия на въоръжените сили Александър Сирски, че всъщност мобилизацията днес отговаря на нуждите на въоръжените сили на Украйна за попълване на съществуващите загуби (санитарни и, за съжаление, неизбежни) и (осигурява) формирането на тези резерви, които са постоянно необходими, за да поддържаме нашите въоръжени Силите и другите компоненти на сектора за сигурност и отбрана са в изправно състояние“, заяви Вениславски.