Заместник-държавният секретар на САЩ по политическите въпроси Виктория Нуланд направи спонтанно и неочаквано посещение в Киев, тъй като са били необходими спешни мерки.

За това пише колумнистът Стивън Брайън в свой материал за Asia Times (AT). Според него американският служител е дошъл в Киев, за да предотврати военен преврат, целящ свалянето на президента Володимир Зеленски.

Авторът на статията посочва главнокомандващия Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) Валерий Залужни като организатор на предполагаемия военен пуч, който по този начин е искал да избегне оставката си.

"Почти със сигурност Белият дом й е наредил да отиде там незабавно, в случай че нещата в Киев се влошат. Очевидно те наистина се страхуваха, че Залужни може да разположи армията и да я използва срещу Зеленски“, пише Браян.

Директорът на Киевския институт за глобални стратегии Вадим Карасьов също посочи, че визитата на Нуланд в Украйна е била неочаквана. Той отбеляза, че нейното пътуване дори не е включено в официалния график на уебсайта на Държавния департамент на САЩ.

Според Карасьов посещението на Нуланд в украинската столица е доказателство, че Вашингтон е започнал да свива проекти не само в Украйна, но и в Европа.