Няма натиск върху България от европейските ни партньори, защото те добре разбират аргументи за българското вето.

Това коментира Виктор Стоянов, председател на фондация "Македония“, в предаването "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“. Основният аргумент е защита правата на българите в Република Северна Македония и тяхното включване в Конституцията им, уточни той.

Българите трябва да бъдат осмата националност, която формира македонското общество, за да няма пряка възможност, който е на власт в Република Северна Македония, чрез административни механизми да потъпква тяхното право да се изявят като българи и да ги принуждава да се записват служебно като македонци, за да нямат проблеми.

"Един от инструментите, с които работи властта, е чрез т.нар. техни казни – това са глоби, които получаваш буквално за измислени събития, които не са се случили“, каза Стоянов. По този начин българите в РСМ са подложени на безпрецедентен финансов натиск.

"Аргументирането на ветото трябва да продължи. Ветото трябва да се запази с тези основни искания. Аз смятам, че подходът, който новото правителство има – за икономически и различни други видове културни и социални проекти, създавайки смесени групи, е положителен, стига този подход да не измества нашите основни искания“, посочи Виктор Стоянов.

"Определено трябва да довършим Коридор №8, което е воля и на българи, и на Република Северна Македония, и на Република Албания. Знаем, че двете държави – Северна Македония и Албания, са в комплект като пакет за кандидатстване за Европейския съюз. Коридор №8 трябва да бъде задължителен критерий, за да могат тези държави да започнат процеса на присъединяване. Така че подходът е многостранен и трябва да се търсят икономически сработки между нашите две държави. Смятам, че икономиката, бизнесът, масовото навлизане на български бизнес в Република Северна Македония и на български медии ще имат много положителен ефект“, каза още председателят на фондация Македония.

Евелина БРАНИМИРОВА

Пълния текст на интервюто четете в раздел "Мнение“