Премиерът на Унгария и Виктор Орбан заплашва да провали декемврийската среща на върха на лидерите на Европейския съюз, на която ще се обсъждат помощта за Киев и въпросът за започване на преговори за присъединяване на Украйна към ЕС, пише Bloomberg.

Както припомня изданието, на среща на дипломати миналата седмица Унгария заяви, че иска да проведе "стратегическа дискусия“ относно финансовата подкрепа на блока за Украйна и как руските санкции засегнаха страните от ЕС, преди изобщо да говори за предоставяне на допълнителна финансова помощ или ангажименти за сигурност.

Унгария също така блокира преговорите за присъединяване на Украйна и средносрочния преглед на бюджета на ЕС. Конфронтационният тон на Орбан предполага, че той вече не се притеснява от заплахите за спиране на финансирането от Брюксел.

Ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел ще посети днес Будапеща, за да се срещне с Орбан, но служители на ЕС се готвят за най-лошото.

Припомняме, че досега Унгария не е предоставила никаква военна помощ на Украйна от началото на руската военна интервенция през февруари 2022 година. Орбан блокира някои от санкциите на ЕС срещу Русия. Освен това Будапеща продължава търговските си отношения с Москва, а унгарски длъжностни лица посещават редовно Русия.

Представители на ЕС казаха миналия месец, че блокът обмисля да спре блокирането на средства за Унгария, за да спечели подкрепата на Будапеща за Украйна. Съвсем наскоро обаче източници на Bloomberg, участващи в подготовката за срещата на върха на лидерите на ЕС на 14-15 декември за обсъждане на Украйна, изразиха нарастващ скептицизъм, че Орбан може да бъде повлиян.