Никой от лидерите на ЕС не иска война, заяви унгарският премиер Виктор Орбан по време на разговорите си в Москва с руския президент Владимир Путин във вторник, предава ТАСС.

"Днешното ми посещение е отчасти и мисия на мира. И бих искал да уверя, че никой от лидерите на Европейския съюз, държавите-членки, не би искал война и конфликти“, каза Орбан. "Ние се застъпваме за политически решения и взаимноизгодни споразумения“, добави той.

От своя страна Путин каза, че с удоволствие ще информира унгарския премиер за преговорите на Русия със САЩ и НАТО за гаранции за сигурност.

Орбан заяви още, че Будапеща разчита да се договори с Москва за увеличение на доставките на руски газ.

"Като се има предвид, че цяла Европа сега преживява енергийна или по-скоро газова криза, беше много важно да се сключват дългосрочни договори. Благодаря ви, че ги подписахте. По време на днешната ни среща бих искал да постигна цел за увеличаване на обема на доставките“, отбеляза Орбан.

Руският лидер подчерта, че тези договори не само позволяват стабилни доставки до 2036 г. "Важно е също, че днес Унгария купува руски газ пет пъти по-евтино от пазарната цена в Европа“, каза Путин.

Премиерът на Унгария отделно от това отбеляза, че не планира да напуска поста си, тъй като разчита да спечели парламентарните избори в страната през април 2022 година

"Честно казано, не смятам да напускам“, каза той във вторник в Кремъл по време на разговорите с руския президент Владимир Путин. "През април, на изборите, ще изляза и ще ги спечеля. Затова аз имаме разумно предположение, че ще си сътрудничим с вас в продължение на много години“.

Орбан припомни, че за първи път се срещна с Путин преди 13 години. "Това е много дълго време. Почти всички, които бяха мои колеги в ръководството на страните от ЕС, вече не са такива. Оказва се, че за 13 години сме натрупали най-значимите спомени от общото минало на Русия и ЕС“, каза унгарският премиер.

Превод и редакция: Иван Христов