Премиерът на Унгария Виктор Орбан направи официален коментар след срещата с десни лидери в Мадрид. В официално съобщение от канцеларията на министър-председателя, той обяви, че климатичната политика на Европейския съюз е ирационална и се е провалила, а освен това призова за съпротивление срещу намерението на Брюксел да наложи нови данъци на собствениците на автомобили и имоти, какъвто е планът на европейския връх.

"Мисля, че политиката по отношение на климата, водена от Брюксел, се провали. Така че идеята, че за да защитим климата, трябва да вдигнем цената на енергията, се оказа ирационална. Така че ние не правим това. Трябва да спрем тази политика и трябва да спрем Брюксел да налага ново данъчно облагане на собствениците на автомобили и имоти, което така или иначе е техният план.

Опитваме се да обясним – поляците и унгарците се опитват да обяснят на нашите приятели – че живеете в Мадрид, така че това, което се случва на границата между Украйна и Русия, не е непосредствена последица за вас. Но за нас, които живеем в Централна Европа, това е много важен въпрос и ние молим всички – всички партии-членки тук – да се аргументират в полза на мира и деескалацията. Строителството на европейската сигурност е важно, важна е и новата европейска архитектура за сигурност, но европейците трябва по някакъв начин да участват в това“.

Превод и редакция: Иван Христов