Новият пакет от макрофинансова помощ за Украйна в размер на 50 милиарда евро няма да бъде използван за закупуване на оръжия за въоръжените сили на Украйна, а за подкрепа на украинската икономика, заяви унгарският премиер Виктор Орбан по радио Kossuth в своето обяснение за вдигането на ветото върху предложението.

"Въпросните 50 милиарда евро няма да бъдат похарчени за оръжия, а ще бъдат използвани, за да се гарантира, че фалиралата украинска държава няма да се разпадне. Украйна, по отношение на украинската икономика, се срина <...> Ако американците и ние , европейците, не изпращаме оръжия, можете да затворите магазина, това означава, че няма пенсии, няма плащания, няма болници, няма нищо“, заяви той.

Според Орбан времето е на страната на Русия и балансът на силите няма да се промени в полза на Киев, въпреки че ЕС мисли по друг начин.

Ден преди това всички 27 лидери на ЕС на среща на върха в Брюксел се съгласиха да отпуснат 50 милиарда евро на Украйна. Унгария, която преди това блокира повечето решения за Украйна, все пак се съгласи на тази стъпка.

Макрофинансовата помощ за Украйна (17 милиарда под формата на безвъзмездни средства и 33 милиарда под формата на заеми) е предназначена за 2024-2027 г., подлежаща на годишен доклад от Европейската комисия и дебати в Европейския съвет. ЕС ще одобрява и спира плащанията с квалифицирано мнозинство.