На 6 ноември Kyiv Post публикува два видеозаписа, за които се твърди, че украинските специални части "ловуват“ наемници от ЧВК "Вагнер“ в Судан, въпреки че украинското правителство не е признало официално нито разполагането на бойни части в Судан, нито провеждането на операции срещу Вагнер в тази страна.

"Според източник на Kyiv Post в сектора за сигурност и отбрана на Украйна, в момента в тази африканска страна се провежда операция за "прочистване на ЧВК Вагнер“, техните местни терористи и служители на руските специални служби“.

В разговор с изданието източникът добави: "Кадрите показват работата, вероятно, на специалните сили на Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна (ГУР)“.

Твърди се, че източникът на изданието е отказал да даде подробности за операцията от съображения за сигурност.

Първото черно-бяло видео, което изглежда е заснето през нощта от инфрачервен дрон, показва бойци, обграждащи сграда с мишени вътре, подчертани във видеото. В друг епизод нападател използва ръчен гранатомет, за да стреля през прозореца на сграда. След това можете да видите няколко експлозии в кадри, заснети с обикновена камера.

Второто видео е заснето през деня, също от дрон. Не се виждат украински специални сили, но няколко мъже, които приличат на мишени, тичат по улиците на гъсто населен град.

Преди това CNN съобщи, позовавайки се на източник от украинската армия, че украинските специални служби вероятно стоят зад ударите с дронове по бази на местни бойци, свързани с ЧВК "Вагнер“ близо до столицата на Судан. Източник от украинската армия, който описа операцията като работа на "несуданска армия“: моделът на дроновете, летящи директно към целта, беше много необичаен за Судан и африканския регион като цяло.

На 24 септември ръководителят на главното разузнавателно управление на Украйна Кирило Буданов нито потвърди, нито отрече съобщенията на CNN за вероятното участие на украинските специални служби в атаки с дронове в Судан, но подчерта, че части на ЧВК Вагнер са участвали в организацията и преврата в Судан: "Това са наши врагове и ние ще действаме навсякъде по света“.