Министерството на вътрешните работи на ФРГ бе "пометено“ от остри критики, след като стана ясно, че виден талибан е изнесъл реч в джамия в Кьолн, разположена на няколко километра от централата на Федералната служба за защита на Конституцията – вътрешното разузнаване на страната, съобщава вестник BILD.

Абдул Бари Омар, бивш здравен министър на Афганистан и високопоставен представител на талибаните, е провел среща с афганистанската диаспора в джамия в Кьолн. В речта си Омар прославил талибаните и говорил за това как се развива страната под ръководството им. Около 70 души, присъстващи на събитието, отговорили на думите му с викове "Аллах Акбар“.

"Прегърнах го и го целунах. Талибаните не постъпиха правилно, като затвориха училищата за момичета. Но освен това мисля, че са добри“, разказа пред BILD Залмай К., афганистанец, живеещ в Германия, който се е срещнал с Абдул Омар и го доведе в джамията.

Появата на високопоставен представител на талибаните в Кьолн доведе до критики към германското вътрешно министерство. Ресорният министър Нанси Фесер обеща да даде пълно обяснение на по-късен етап.

Вече стана известно обаче, че Абдул Омар е пристигнал в Германия законно през Нидерландия – с шенгенска виза. Факт е, че германското правителство не го е включило в никакъв санкционен списък, отбелязва изданието.