Ветеринарите в цяла Гърция обявиха 24-часова стачка за сряда в знак на протест срещу задължителната стерилизация на домашни любимци, пише Kathimerini.

Панелинската ветеринарна асоциация смята мярката за ненаучна и неефективна и изрази загриженост относно възможните отрицателни ефекти върху здравето и хуманното отношение към животните.

Въпреки това група, представляваща 66 организации за хуманно отношение към животните, казва, че "любителите на животните казват "да“ на стерилизацията“ и призова ветеринарите "да ни помогнат да променим мрачното положение на бездомните животни в Гърция“.

"Ние сме активните любители на животните в страната, тези, които ви носят ранени, болни и приютени животни всеки ден. Тези, които постоянно се обаждат да приберат изоставени животни, нежелани от съседите животни и най-вече безброй малки котенца и кученца. Тези, които бързат насам-натам, занимават се с тях и плащат за ваксиниране, кастриране и лечение на животни“, обяви Всегръцката федерация за хуманно отношение към животните и околна среда в отворено писмо, адресирано до ветеринарите в страната.

"Ние сме причината вашата професия да е една от най-бързо развиващите се професии в страната“, продължава изданието, отбелязвайки, че "хиляди бездомни животни се кастрират всяка година и ветеринарите никога не са имали резерви към това“.

През 2021 г. животновъди заявиха пред Guardian, че задължителната стерилизация може да доведе до края на родословията, които са съществували в Гърция от древни времена.