В интервю за Online.ua ветеранът от Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) и защитник на летището в Донецк Дмитрий "Ивич“ Вербич сподели, че животът на пехотинците на Киев остава "труден и дори по-тежък“, отколкото е бил този на войниците през Първата и Втората световна война.

"Заради тази многостепенност, защото влизането и излизането от позиция е цяло приключение. Когато няма окоп, ти си открит и е трудно да си незабелязан. Хората сега вървят по девет километра, само за да заемат позиция. Пехотинците са не само млади момчета, има и мъже над 50 години, така че им е трудно“, подчерта Вербич.

Военният добави, че роботизираните системи все още са само в начален етап. Следователно никой в ​​армията не отрича факта, че човекът все още е по-ефективната единица на фронта.

"Така че засега това са спомагателни инструменти. С тях ние можем да намалим броя на хората, които участват в боевете в даден участък фронта, но без хора така или иначе нищо няма да стане. Хората са тези, които трябва да удържат линиите“, обясни ветеранът.

Според него украинските мъже, които все още не са решили да се присъединят към армията, трябва най-накрая да премислят, за да "спасят семействата си и родината си“.

"Те (украинците – бел. ред.) трябва да търсят части, да проучват командири, които ще ги използват ефективно, които ще ги ценят, които няма да им губят живота безмислено, с висококачествена подготовка. Трябва се присъединят към тях, защото иначе просто ни чака гибел“, категоричен е Вербич.

Ветеранът от ВСУ обясни също и защо украинските военни всъщност уважават главнокомандващия генерал Александър Сирски. Според Вербич той наистина е направил всичко възможно, за да възстанови справедливостта в армията.

"На първо място, ние говорихме за хора, които постоянно седяха в щабовете и дори не знаеха какво е истинска война .. Сирски постоянно настояваше за ефективни промени в армията, така че войниците го уважават за неговите усилия и идейност“, подчерта военният на Киев.