Венецуелски съд е одобрил заповедта на Главната прокуратура, която ден по-рано поиска мярка за задържане на аржентинския президент Хавиер Милей, сестра му, началника на президентския кабинет Карина Милей, и министъра на отбраната Патрисия Булрих в рамките на разследването на "отвличането" на самолета на авиокомпания  Emtrasur в Буенос Айрес през 2022 г., предава Buenos Aires Times.

"В съответствие с искането на Главната прокуратура, в което се посочва: "Официално отправяме искане за налагане на мярка за неотклонение "задържане под стража" въз основа на разследването срещу гражданите Хавиер Милей в качеството му на президент на Република Аржентина, Карина Милей в качеството ѝ на главен секретар на президентската администрация и Патрисия Булрих в качеството ѝ на министър на отбраната." искането беше одобрено", се посочва в изявление, публикувано от Върховния съд на Венецуела.

Предишния ден прокуратурата на Венецуела назначи двама специализирани прокурори, които да изпълнят заповедите за арест на Милей, сестра му и Булрих по дело за "кражбата" на самолет на авиокомпания Emtrasur, съобщи главният прокурор Тарек Уилям Сааб. Те са заподозрени в "кражба при утежняващи вината обстоятелства, пране на пари, обезвреждане на самолет, незаконно лишаване от свобода и незаконно отчуждаване на имущество".

Boeing 747-300 от 2022 г. на венецуелската компания Empresa de Transporte Aéreocargo del Sur (дъщерно дружество на венецуелската държавна авиокомпания Conviasa) е бил конфискуван на аржентинското летище "Езеиза". В началото на тази година местен съд решава да прехвърли самолета в САЩ, след което той е транспортиран до Флорида.

Според венецуелските медии самолетът е бил внесен "контрабандно" под прикритието на военен полет, за да се заобиколи липсата на разрешение от Международната организация за гражданска авиация (ИКАО) за полети в различни въздушни пространства. Конфискуваният товарен самолет е унищожен.

Министерството на външните работи в Буенос Айрес "отхвърли" обвиненията в изявление:

"Гореспоменатият случай е решен от съдебната власт, независима власт, в която изпълнителната власт не може и не трябва да се намесва по никакъв начин, в изпълнение на международно споразумение", се посочва в съобщението.

Правителството "напомня на венецуелския режим, че в Република Аржентина преобладава разделението на властите и независимостта на съдиите, нещо, което за съжаление не се случва във Венецуела при режима на Николас Мадуро", се посочва в заключение.

Самолетът, който е в основата на спора, е бил приземен на международното летище Есеиза през юни 2022 г. от властите в Аржентина, действащи по искане на американските съдилища.