Италианският град Венеция обяви нови ограничения в събота за размера на туристическите групи, последният ход за намаляване на натиска на масовия туризъм върху известния град на каналите, пише Associated Press.

От юни групите ще бъдат ограничени до 25 души, или приблизително половината от капацитета на туристически автобус, а използването на високоговорители, "които могат да предизвикат объркване и смущения“, ще бъде забранено, се казва в изявление на града.

Градският служител, отговарящ за сигурността, Елизабета Пеше, казwа, че политиките са насочени към подобряване на движението на групи през историческия център на Венеция, както и силно посещаваните острови Мурано, Бурано и Торчело.

Градът по-рано обяви плановете си да тества нова такса за еднодневна екскурзия тази година. Таксата от 5 евро на човек ще се прилага в 29 пикови дни между април и средата на юли, включително повечето почивни дни. Тя има за цел да регулира тълпите, да насърчава по-дългите посещения и да подобри качеството на живот на жителите на Венеция.

Културната агенция на ООН цитира въздействието на туризма върху крехкия град-лагуна като основен фактор за това два пъти обмисляйки поставянето на Венеция в списъка на ЮНЕСКО със застрашени обекти на културното наследство.

Градът се измъкна за първи път, като ограничи пристигането на големи круизни кораби през канала Джудека  и отново през септември, когато обяви въвеждането на таксата за еднодневна екскурзия, която беше отложена, когато туризмът намаля по време на пандемията от COVID-19.