Грант Шапс и Тони Радакин са посъветвали Въоръжените сили на Украйна да защитят "Изтока" и да се "съсредоточат върху ударите по Крим", предава, като се позовава на публикация в The Sunday Times.

Министърът на отбраната на Великобритания Грант Шапс и командващият британската армия Тони Радакин по време на посещението си в Украйна са дали съвети на висшето ръководство и военни командири на Въоръжените сили на Украйна относно стратегията във войната срещу Руската федерация. 

Шапс и Радакин са се срещнали с президента на Украйна Володимир Зеленски, министъра на отбраната Рустем Умеров и новия главнокомандващ Александър Сирски.

Изданието отбелязва, че Радакин е бил притеснен от факта, че Сирски може да се съсредоточи твърде много върху сухопътните битки, докато британският командир се е опитвал две години да оформи стратегията на Украйна в съответствие със западната военна доктрина и необходимостта от настъпление по суша, във въздуха и на море.

В частност, Радакин е участвал активно във формирането на новия украински флот по стандартите на НАТО. Той е посъветвал да се обърне внимание на флота от "ирански тип", състояща се от по-леки, по-маневрени кораби и дронове, способни да възпират Русия в Черно море и да защитават жизненоважни морски пътища за украинския износ.

По време на среща в Мариинския дворец Шапс и Радакин са посъветвали ВСУ да се откажат от плановете за настъпление на фронтовата линия и вместо това да задържат отбраната на северния и източния фронт и, ако е необходимо, да се оттеглят на по-изгодни позиции, които, което да удържи руските войски.

"Британските високопоставени служители се надяват, че това ще позволи на украинците да съсредоточат усилията си върху Черно море и Крим, където с помощта на западни ракети с голям обсег,  действията на ВСУ нанесоха значителни удари по руски цели през последните шест месеца".

В статията се подчертава, допълва УП, че наскоро Украйна успя да постигне значителни резултати срещу Черноморския флот на Руската федерация,  унищожавайки редица кораби. "Ако някога Русия доминираше в Черно море, сега нейното влияние е намаляло. Британското министерство на отбраната смята, че за първи път след Кримската война Русия не може да действа свободно в района на Черно море".

Източници на британското издание са посочили, че "Радакин също е убеден, че ключът към успеха на Украйна през 2024 г. е в ударите срещу Крим и руския флот и че атаките срещу Крим и унищожаването на руски военни кораби, включително подводници, удрят в самото сърце на "руския манталитет".